Selasa, 11 Ogos 2009

MUDAH-MUDAHAN INFO INI DAPAT MEMBANTU...

Which groups at high risk for severe illness from Infflluenza A (H1N1) infection?

· Children younger than 5 years old
· Persons aged 65 years and older
· Children and adolescents (< 18 years) on long term aspirin therapy
· Pregnant women
· Adults and children with asthma, chronic obstructive pulmonary disease, organ
failure, cardiovascular disease, hepatic, hematological, neurologiic,
neuromuscular or metabolic disorders such as Diabettes Mellitus
· Adults and children who have immunosuppression
· Residents of nursing homes and other chronic care facillities

Situasi Semasa Pandemik (H1N1) 2009 Dan Tindakan
Kementerian Kesihatan Malaysia

3 Ogos 2009


Pada 3 Ogos 2009 sejumlah 17 kes baru influenza A(H1N1) dan 1 kes kematian
dilaporkan. Semua kes adalah kes tempatan dan warga negara Malaysia. Kesemua 17 kes
yang dilaporkan hari ini, adalah kes sporadik atau terpencil.
Jumlah terkumpul kes influenza A(H1N1) di Malaysia sehingga 3 Ogos 2009 jam 8.00 pagi
adalah sebanyak 1,446 kes dengan jumlah kematian 7 orang. Daripada 1,446 kes yang
dilaporkan tersebut, 574 (40%) merupakan kes import dan 872 (60%) kes jangkitan
tempatan. Daripada jumlah ini, 1,408 kes (97%) telah sembuh, hanya 29 kes atau 2%
sahaja yang sedang menerima rawatan antiviral di hospital di mana 8 daripadanya berada
di Unit Rawatan Rapi. Sembilan (9) orang atau 1% sedang menerima rawatan antiviral di
rumah.
Daripada 8 kes yang berada di Unit Rawatan Rapi, 4 daripada mereka mempunyai faktor
risiko iaitu obesiti(1), wanita hamil(1) dan imuniti rendah(2).
Bagi 17 kes sporadik, 7 dirawat di wad isolasi hospital, 1 kes dirawat di Unit Rawatan Rapi
dan 9 orang menerima rawatan pesakit luar.
Kes kematian ketujuh adalah seorang wanita berusia 23 tahun yang telah disahkan
mendapat jangkitan influenza A(H1N1) sejak 23 Julai 2009 dan disebabkan komplikasi
pada paruparu beliau telah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi Hospital Miri sejak 22 Julai
2009 sehingga hari kematian pada 4 pagi 3 Ogos 2009. Sejarah asalnya, pesakit ini telah
bersalin di Hospital Miri pada 21 Julai 2009.
Selepas bersalin, beliau didapati mengidap pneumonia yang teruk dan disahkan
menghidap jangkitan influenza A(H1N1) pada 23 Julai 2009. Simptom utama beliau adalah
demam dan batuk yang telah bermula sejak 4 hari sebelum bersalin. Bayi pesakit didapati
selamat dan disahkan bebas daripada jangkitan influenza A(H1N1). Akibat komplikasi
jangkitan yang teruk pada paruparu, pesakit telah berada di Unit Rawatan Rapi hospital
sehinggalah kematiannya pada jam 4.00 pagi, 3 Ogos 2009. Penyebab kematian
direkodkan sebagai pneumonia due to influenza A(H1N1) infection.
Merujuk kepada situasi global, sehingga 3 Ogos 2009, sejumlah 183,854 kes dengan 1,307
kematian telah dilaporkan daripada 167 negara. Peningkatan sebanyak 28 kes dengan 6
kematian berbanding dengan hari sebelumnya. Tiada pertambahan negara yang terbabit.
Kementerian Kesihatan Malaysia masih lagi menerima banyak pertanyaan berkisar kepada
langkahlangkah yang perlu dilakukan jika mempunyai gejala jangkitan H1N1. Sehubungan
dengan itu, orang ramai dinasihatkan agar sentiasa mengamalkan langkahlangkah berikut:


a. Menjaga kebersihan diri seperti mencuci tangan dengan kerap setiap kali selepas
batuk, bersin dan lainlain.
b. Menutup mulut ketika bersin dan batuk.
c. Menjauhkan diri daripada individu yang mempunyai gejala ILI.
d. Mengelakkan diri daripada berada di kawasan yang sesak dengan orang ramai.
e. Ibu bapa dinasihatkan agar tidak membawa anak¬anak kecil ke tempat yang sesak


Sekiranya terdapat gejala berterusan dan bertambah teruk, disarankan untuk mendapatkan
rawatan di klinik serta hospital yang berdekatan. Bagi memastikan rawatan awal dengan
antiviral influenza dapat diberikan dengan segera bagi mereka yang berisiko tinggi dan
menunjukkan simptomsimptom jangkitan influenza, Kementerian Kesihatan masih
mengekalkan ketetapan seperti berikut;


a. Bahawa semua keskes yang mempunyai simptom jangkitan influenza serta
mempunyai faktor risiko (mengandung, obesiti, asma, penyakit paruparu kronik,
diabetik dan golong imuniti rendah), hendaklah diberi rawatan antiviral influenza
sertamerta tanpa perlu membuat ujian pengesahan influenza A(H1N1). Ini adalah
untuk keskes yang dikesan dalam masa 48 jam selepas onset.
b. Ujian pengesahan jangkitan influenza hanya perlu untuk keskes yang dirawat di
hospital.
c. Pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi yang bersimptom jangkitan influenza
A(H1N1) diingatkan supaya mengelakkan diri daripada menghadiri kelas, kuliah
termasuk aktiviti berkumpulan dan pergi ke tempat tumpuan orang awam seperti
pusat membeli belah. Mereka hanya dibenarkan menghadiri aktiviti-aktiviti ini
selepas 1 hari bebas daripada gejala jangkitan influenza A(H1N1).
Maklumat semasa Influenza A (H1N1) termasuk aktiviti pencegahan boleh didapati melalui
laman web Kementerian Kesihatan iaitu http://www.moh.gov.my dan
http://h1n1.moh.gov.my ataupun melalui Talian Hotline influenza A(H1N1) Kementerian
Kesihatan 0388810200 dan 0388810300 yang beroperasi antara 8.00 pagi hingga 5.30
petang setiap hari termasuk hari cuti dan kelepasan am.
Kementerian Kesihatan yakin dengan kerjasama dan penglibatan semua pihak, penularan
influenza A(H1N1) di Malaysia dapat dibendung dengan sebaik mungkin untuk
kesejahteraan semua.


Sekian dan terima kasih


TAN SRI DATO’ SERI DR. HJ. MOHD ISMAIL BIN MERICAN
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
Tarikh: 3 Ogos2009

Senarai Hospital Khas (Designated Hospital) Swasta Untuk
Merawat Kes-Kes Influenza A(H1N1)


Wilayah Persekutuan KL & Selangor


1. Gleneagles Intan Medical Centre
2. Pantai Hospital Kuala Lumpur
3. Pantai Hospital Cheras
4. Sunway Medical Centre
5. Tropicana Medical Centre
6. Tung Shin Hospital
7. Sime Darby Medical Centre Subang Jaya Sdn. Bhd
8. Assunta Hospital, PJ
9. KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital KL
10. Sri Kota Specialist Medical Centre, Klang


Kedah


1. Kedah Medical Centre Sdn Bhd
Pulau Pinang
1. Gleneagles Medical Centre
2. Island Hospital
3. Loh Guan Lye Specialist Centre
4. Penang Adventist Hospital


Perak
1. Pantai Hospital Ipoh


Melaka

1. Pantai Hospital Ayer Keroh


Johor
1. KPJ Johor Specialist Hospital
2. Pantai Hospital Batu Pahat


Kelantan
1. Perdana Specialist Centre


Sabah
1. Sabah Medical Centre



4 ulasan:

zai berkata...

salam dik..

trm ksh atas info yg berguna nie..
risaula akak sbb virus ni menular lebih dahsyat dari AIDS nie..

Moga2 kita semua terselamat dari jangkauan virus tu...adik jgn g outdoor activities banyak sangat k..jaga anak2 tu..diaorang lagi high risk..

LotsOfLove-Pearls berkata...

PAGI!!!

Hehe...

Salam 165..

ESQ Angkatan 34 kat PICC Mei lepas...

Salam perkenalan daripada CaLL iT JOURNEY (LotsOfLove-Pearls)

zawal berkata...

Kak Zai..
Wsalam,terima kasih kak kerana sudi juga ambil info ni..
Yelah sekarang ni memang kalut nak keluar rumah..aktiviti luaran saya juga banyak..maklumlah..benda dah dirancang sejak awal tahun lagi..apa pun terima kasih banyak ye.Mudah-mudahan berkat Ramadhan ni H1N1 akan lenyap.
Wassalam..

zawal berkata...

LotsofLove-Pearls

Salam..PAGI..
Salam 165 Juga..
Alhamdulillah ada juga rakan ESQ..
Apa pun terima kasih layari laman blog saya yang tak seberapa ini.

JUGA TOLONG KLIK KAT SINI