Rabu, 27 Julai 2011

Rm 4bil tuuu..tak tuntut..

Nak tergelak aku bila dapat email ni..gila ke apa..10 sen pun aku tuntut,apatah lagi 4bil...
"Akauntan Negara Malaysia
Jabatan Akauntan Negara Malaysia
Bahagian Pembangunan Perakaunan Dan Pengurusan
Aras 7, No.1, Persiaran Perdana 
Kompleks Kementerian Kewangan
62594 W.P. Putrajaya
 
 
Assalamualaikum 
 
 
Mashod
 
Saya Datuk Wan Selamah Bt Wan Sulaiman, Akauntan Awam Malaysia, menghubungi anda dalam hal tindakan Wang yang tidak dituntut akta 1965.
http://www.agc.gov.my/Akta/Vol.%208/Act%20370.pdfDi atas adalah link untuk Akta 370 (Wang yang tidak dituntut akta 1965) dan juga pengertiannya untuk anda.
Jumlah dana yang tidak dituntut ialah rm4bil.
http://thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=/2011/2/20/nation/20110220172508di atas adalah link ke pengumuman yang dilakukan oleh Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussein (20 Februari 2011)
 
Jumlah ini tidak termasuk yang telah dibayar pada amanah akuan federal .
Seluruh dana yang tidak dituntut memiliki tahun yang terhad yang sah, dan selepas itu, jika tidak dituntut dalam jangka masa kesahihan, dana akan digunakan oleh pihak kerajaan. tetapi kebanyakan amanah ini tidak dapat dipertanggungjawabkan bahkan jika digunakan dalam projek-projek kerajaan, kerana ia bukannya hasil pendapatan kerajaan.
 
Saya mengambil ini sebagai tugas saya untuk membantu mereka yang wang telah dikonsolidasikan oleh kerajaan, untuk melacaknya kembali dan mengembalikan wang kepada pemilik yang sebenarnya. Yang bukan merupakan tugas yang mudah.
 
Seperti anda tahu, kebanyakan orang tidak menyedari dana yang tidak dituntut dan ia bukan nya tugas kita untuk memaklumkan kepada pihak individu, melainkan jika anda mengetahuinya secara sendiri. Tetapi setelah tarikh sah laku telah diluput, ia tidak boleh ditarik balik atau ditelusuri, kerana amanah itu akan dipindahkan ke Konsolidasi Akaun Persekutuan.
 
Wang anda yang tidak dituntut telah melepasi had 18 bulan, maka ia telah dikonsolidasikan. Tetapi, saya telah mengatur untuk mengeluarkan wang anda dan mendepositkan kepada akaun bank anda, Ia adalah wang anda yang anda tidak pernah mengetahui dan ia akan diambil oleh pegawai kerajaan apabila anda boleh membuat lebih baik dengan menggunakanya dengan sendiri.
 
Saya telah melampirkan dokumen-dokumen permohonan Wang Tidak Dituntut dengan butiran yang diperlukan oleh anda, yang telah saya meneliti sebelum menghubungi anda. Semua yang perlu anda lakukan adalah mendaftar dan mengembalikannya kembali saya dan mengemas kini sebarang maklumat yang diperlukan.
 
Oleh kerana prosedur dan sifat urus niaga ini, saya menyarankan anda untuk berhati-hati mengenai hal ini, berdasarkan kerahsiaan, sehingga seluruh dokumentasi dijalankan dan wang yang akan dibayar dalam akaun anda, komunikasi ini hanya boleh melalui e-mel peribadi saya sehingga lebih lanjut perhatian, kerana kami tidak kira untuk memberitahu individu yang mempunyai dana yang tidak dituntut, oleh itu saya tidak boleh menghubungi anda dari e-mel rasmi saya.
 
Saya berharap anda memahami segala prosedur. Jika anda mempunyai sebarang soalan sila menghubungi saya dengan email. Saya saran anda tidak membuang masa dalam menjawab sebagai penangguhan mungkin menghentikan kemungkinan urus niaga.
 
 
Lihat lampiran
 
 
YBHG DATUK WAN SELAMAH BT WAN SULAIMANAccountant General of Malaysia"

Sent by hj.zawalajam hj. mashod BlackBerry® Smartphone

Tiada ulasan:

Suasana Hari Raya

Fuhh..lama betul tak memblog.Nasib baik ingat kata laluan.Kalau tak,jadi sejarah yang kekal abadi. Namun,blog aku ni tetap jadi tatapan un...